Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Κότσια! Έχω Κότσια!



Τα πράγματα είναι πολύ απλά!
2 κότσια
πιπέρια κόκκινα άσπρα και μαύρα σε κόκκους
αλάτι χοντρό
σκόρδο πολτοποιημένο κατα βούληση
1 Λεμόνι
1 ξύσμα λεμονιού
και μία καλή μουστάρδα

Μασάζ καλό και στο ψυγείο 2-3 ώρες.
Τύλιγμα στην λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο.
Ψήσιμο στους 150 για 2 μιση εώς και 3 ώρες πάνω κάτω αέρα.
Όταν είναι έτοιμο το ανοίγουμε και το αλείφουμε με πετιμέζι.
Το ψήνουμε, αφού έχουμε αφαιρέσει όλο το περιτύλιγμα και έχουμε κρατήσει μαζί με το κρέας και το ζουμάκι του στο ταψί άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ροδαλό χρώμα. 

Τηγανιτές πατάτες...και μπορείτε να δοξαστείτε για άλλη μία φορά στην κουζίνα!


1st Creative Chef Challenge...By Metropolitan Foods


Το Creative Chef Challenge καλωσορίζει το 2016 και ετοιμάζεται για το πρώτο δείπνο της χρονιάς
Μια πρόσκληση/πρόκληση έχει ήδη σταλεί και ο επόμενος chef που θα μαγειρέψει για τους 12 εκλεκτούς καλεσμένους είναι ο Γκίκας Ξενάκης στο Aleria Restaurant.
Το τρίτο δείπνο στη σειρά αναμένεται συναρπαστικό και υψηλών προδιαγραφών όπως και τα δύο που προηγήθηκαν,με άριστη πρώτη ύλη και μοναδική τεχνογνωσία διαχείρισης υλικών από τους καταξιομένους Chefs . 
Η Metropolitan Foods στηρίζει την δημιουργικότητα των Ελλήνων chefs και εντείνει την προσπάθεια της για την ανάδειξη του γαστρονομικού δυναμικού της χώρας μας.Στόχος είναι να αναδειχθεί το ταλέντο και η γαστρονομική πρόοδος,που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το 2015 διοργανώθηκαν τα 2 πρώτα δείπνα του Creative Chef Challenge. Προσκεκλημένοι ήταν οι chefs Τάσος Στεφάτος και Γιάννης Λιόκας που παρουσίασαν αμφότεροι δύο εξαιρετικά menu με πρώτες ύλες από την Metropolitan Foods.
Δημιουργικότητα και γαστρονομία μπορούν να συνυπάρχουν στην Ελλάδα ακόμη και στις δύσκολες στιγμές!

O chef  Γκίκας Ξενάκης θα σχεδιάσει, θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού για την σειρά Creative Chef Challenge.
Η παρουσίαση θα γίνει στο βραβευμένο εστιατόριο Aleria αρχές Φεβρουαρίου, σε ειδικό δείπνο στο οποίο έχουν προσκληθεί 12 επίτιμοι καλεσμένοι από τον χώρο της γαστρονομίας.


Να σας συστήσω την Metropolitan foods σε όσους δεν την γνωρίζεται.
Από το 2002 στην Ελλάδα η Metropolitan υπάρχει  με έναν σκοπό,να παρέχει premium beef και σπάνια υλικά γαστρονομίας που ένας Chef χρειάζεται για να ανεβάσει το πιάτο του σε άλλο Level.
Βασικό στοιχείο της Metropolitan είναι η γνώση και η εμπεριστατωμένη κατανόηση της διαδικασίας εκτροφής του ζωικού παράγοντα.Σκοπός αυτής της ανάγκης είναι η διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας.

ΗMetropolitan  επένδυσε στη γνώση η οποία γνώση υπήρξε στρατηγική επιλογή της εταιρείας , καθώς το όραμα της εταιρείας ήταν αυτό το οποίο την κατέταξε στις κορυφαίες εταιρίες εισαγωγής τροφίμων.Αυτό που είχε σαν στόχο ήταν να δημιουργήσει την μέγιστη γαστρονομική εμπειρία στο περιβάλλον ενός εστιατορίου.
Η επένδυση στη γνώση κατατάσσει την Metropolitan ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες εισαγωγής τροφίμων στην κατηγορία premium.
Η ελληνική αγορά είναι κατά πολύ πλουσιότερη σε ποικιλία ειδών άριστης ποιότητας με πιστοποίηση.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όμως της Metropolitan είναι οι  πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει στους συνεργάτες της.

Κρέας

Η εξειδίκευση στο κρέας [beef] αποτελεί τον βασικό τομέα της Metropolitan καθώς έχει τη δυνατότητα να παρέχει, κατά αποκλειστικότητα, κρέας κορυφαίας ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει τριών παραγόντων. Στοχεύει στην διαρκή ενημέρωση και γνώση ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις και τάσεις, επενδύοντας στην καινοτομία, την ποιότητα και το μέλλον, σήμερα.

Θαλασσινά

Η λειτουργία της εταιρείας ξεκίνησε με σαφή προσανατολισμό τη διάθεση premium κρεάτων, ενώ σήμερα, στον κατάλογο της περιλαμβάνονται επίσης θαλασσινά και προϊόντα delicatessen που ακολουθούν πάντα την ίδια φιλοσοφία και πρότυπα ποιότητας, επιδιώκοντας τη γνώση για τη διαδικασία αλίευσης, εκτροφής και παραγωγής από την αρχή της έως το πιάτο μας.

Delicatessen

Αξιοποιώντας την εμπειρία μας στην επιλογή κρεάτων αναπτύξαμε με μεγάλη αγάπη την συμπληρωματική διάθεση προϊόντων delicatessen. Σκοπός μας είναι η παροχή συνολικής γαστρονομικής εμπειρίας στην εστίαση ή το τραπέζι με προϊόντα που θα καρυκεύσουν, θα συνοδεύουν και θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τα προϊόντα κρέατος και θαλασσινών.

Η μέγιστη εμπειρία είναι προϊόν γνώσης και εκπαίδευσης

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Χορτοτυρόπιτα στο τηγάνι!



Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό άγρια χόρτα

1 ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο


1/2 ματσάκι μυρώνια 


3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό

πιπέρι


200 γρ φέτα

100 γρ γραβιέρα



Για το φύλλο:

1 κιλό αλεύρι

2 ποτήρι νερό (περίπου)

6 κ.σ κουταλιές ελαιόλαδο

2 κ.γ αλάτι

6 κ.σ χυμό λεμονιού

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση

Στην κατσαρόλα βάζουμε το λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε τα χόρτα, το μάραθο,τα μυρώνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πιπέρι.Όταν είναι έτοιμα τα χόρτα τα βάζουμε σε σουρωτήρι να σουρώσουν και να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν προσθέτουμε τα τυριά μας.



Για το φύλλο ανοίγουμε μία τρυπούλα στη μέση από το αλεύρι και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε το ζύμωμα. 

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια και αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου.
Ανοίγουμε 16 φύλλα λίγο μικρότερα από το μέγεθος του τηγανιού μας.
Απλώνουμε το ένα κάτω,το γεμίζουμε και το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο.
Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων με το τσίμπημα του πιρουνιού. 
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και απο τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο φύλλο.



Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Καλιτσούνια πανεύκολα..αλλιώτικα... με τυριά και πιπεριά κέρατο!




Γέμιση 

200 γρ φέτα
100 γρ μυζήθρα φρέσκια
100 γρ γραβιέρα Κρήτης
1 πιπεριά κέρατο
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο

Κόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες πολύ λεπτές. Αναμιγνύουμε τα τυριά με ένα πιρούνι (πατητά),βάζουμε μπόλικο πιπεράκι και το ελαιόλαδο.Παίρνει μία μορφή αλοιφής.


Για το φύλλο:


1/2 κιλό αλεύρι

1 ποτήρι νερό (περίπου)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κ.γ αλάτι

2-3 κ.σ χυμό λεμονιού



1 σφηνάκι ρακί


ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το φύλλο ανοίγουμε μία τρυπούλα στη μέση από το αλεύρι και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε το ζύμωμα. 




Όταν θα έχουμε μία ελαστική και αφράτη ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1/2 ώρα.

Την μοιράζουμε σε 8 μπαλάκια και αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου.




Από κάθε φύλλο θα υπολογίσετε να βγάλετε 8 στρογγυλά φυλλαράκια τα οποία θα σχηματίσετε με ένα φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ.
Γεμίζουμε, τα κλείνουμε και πατάμε τις ακρούλες με πιρουνάκι.

Τέλος τα τηγανίζουμε.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Kαπνιστό χέλι σωτέ και πλιγούρι με γέυση από γεμιστά του Chef Άγγελου Πρατσίνη...Dish Bar


Για το πλιγούρι:
200 γρ. πλιγούρι
100 γρ. ψιλοκομμένα λαχανικά(καρότο, κολοκύθι, πιπεριά κόκκινη)
1/2 κρεμμύδι ξερό
1/2 μάτσο ψιλοκομμένος μαϊντανός
1/2 μάτσο δυόσμος
4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. ελαιόλαδο
600 ml ζωμός κότας
50 ml ­λευκό κρασί
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα λαχανικά, προσθέτουμε το πλιγούρι και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα συμπληρώνοντας στην κατσαρόλα κουταλιά κουταλιά το ζωμό, περίπου για 15-18 λεπτά. Τέλος αρωματίζουμε με τον δυόσμο και τον μαϊντανό  και αλατοπιπερώνουμε.
Για το χέλι:
100 γρ. καπνιστό χέλι
Σωτάρουμε το χέλι σε δυνατή φωτιά ίσα να βγάλει τα αρώματa του, περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.


Σερβίρουμε το πλιγούρι δίνοντάς του σχήμα με ένα τσέρκι, ακουμπάμε το χέλι από πάνω κομμένο σε δύο κομμάτια και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και διάφορα αρωματικά φύλλα όπως νεροκάρδαμο, δυόσμο κλπ.





Συναντήσεις στο Νότο επειδή το φαγητό ενώνει

 


 Όσο ταξίδευε ανα τον κόσμο ο σεφ Νικόλαος Σταυρακάκης και γνώριζε σεφ, κουζίνες, μαγειρικά τερτίπια, όλο ονειρευόταν πως μια μέρα θα μοιραζόταν όλες τούτες τις χαρές με τον κόσμο στον τόπο του.
Κι η μέρα ήρθε, όταν γυρνώντας στην Ελλάδα ανέλαβε το Mandraki Village Boutique Hotel στη Σκιάθο, όπου τον Αύγουστο του 2015 κάλεσε το σεφ  φίλο του Χάρη Νικολούζο και μαγείρεψαν με γνώμονα Κερκυραϊκά και κρητικά προϊόντα.

Ερχόμενος στην Κρήτη, ένιωσε πως αφού το φαγητό ενώνει θα’πρεπε να μοιραστεί το πάθος του για την κουζίνα και τα προϊόντα της ελληνικής γης με ολάκερη την Κρήτη και την Ελλάδα.
 Κι έτσι, πίνοντας κρασί με την, ίδιας ‘’κουζουλαδας’’ και ίδιας αγάπης  για το φαγητό, food blogger Εύα Παρακεντάκη στην Avli στο Ρεθυμνο, της περιέγραψε τα σχέδια του και έτσι οργάνωσαν αυτές τις Συναντήσεις στο Νότο με σκοπό να προάγουν τη γαστρονομία της Ελλάδας και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή.
Ο Νικόλαος Σταυρακάκης, θα μαγειρέψει με τους φίλους, καταξιωμένους συναδέλφους του από όλη την Ελλάδα, φιλοξενώντας τους στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Θα χρησιμοποιήσουν κρητικές πρώτες ύλες, αλλά και προϊόντα από τον τόπο καταγωγής του κάθε σεφ. Κι έτσι, κάθε φορά, στις κουζίνες των εστιατορίων που θα τους φιλοξενούν θα δημιουργούν νέα, εμπνευσμένα πιάτα, στην κατεύθυνση της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας. Η Εύα Παρακεντάκη, στον ρόλο της οικοδέσποινας, θα φροντίζει για τις λεπτομέρειες πίσω από αυτή τη γιορτή γαστρονομίας. Γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται και οι δύο, σα μία μεγάλη γιορτή στο σπίτι τους, την Κρήτη.


Πάντα με την Κρήτη συνδυαστικό στοιχείο, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 21 Γενάρη, στο Ηράκλειο στο Dish Bar με τον Άνταμ Κοντοβά, από το εστιατόριο Βασίλαινας στον Πειραιά (θα "μεταφράσουν" στα πιάτα τους την Πελοπόννησο).

Στις 12 Φλεβάρη, στο Ρέθυμνο, στην Avli, με το Θοδωρή Παπανικολάου, από το εστιατόριο Σελήνη στη Σαντορίνη (θα "μεταφράσουν" στα πιάτα τους τη Θεσσαλία).

Στις 4 Μαρτίου, στα Χανιά στο Παλλάς, ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ του The Margi Hotel (θα "μεταφράσουν» στα πιάτα τους το Αιγαίο).

Στις 18 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο στην Avli, με το Δημήτρη Παμπόρης, σεφ του Ekies Αll senses Resort θα «μεταφράσουν» στα πιάτα τους τη Μακεδονία).

31 Μαρτίου Άγιος Νικόλαος Ble Katsarolakia με το Γρηγόρη Χέλμη, από το τσιπουράδικο Με-Ζεν-Βόλος & Λάρισσα (θα "μεταφράσουν" στα πιάτα του τη Στερεά Ελλάδα).

 Για κρατήσεις
 Dish Bar, Παπαγιαμαλή 3-Πλατεία- Αγ. Τίτου-Ηράκλειο, τηλ. 281022 7118
 Παλλάς, Ακτή Τομπάζη 15- Χανιά, τηλ. 2821045688
Avli, Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθεως-Ρέθυμνο, τηλ. 2831 058250


Ble Κατσαρολάκια, Ακτή Ιωσήφ Κουνδούρου 8- Άγιος Νικόλαος, τηλ. 2841021955

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Τηγανίτα η Κρητικιά!


250 γρ.φαρίνα
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
1 πρέζα αλάτι 
4 κ.σ. ζάχαρη 
250 ml γάλα (κατσικίσιο) 
2 αυγό 
4 κ.σ. βούτυρο 
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Ξεκινάμε όπως πάντα κοσκινίζοντας το αλεύρι μας και το μπέικιν πάουντερ .Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το αλάτι έως ότου διαλυθούν, βάζουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και το ξύσμα.
Αναμιγνύουμε  με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί ο χυλός.  
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο. 
ρίχνουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ μείγμα και το αφήνουμε να ψηθεί για 2΄ από κάθε πλευρά έως ότου ροδίσει. 
Σερβίρουμε τις τηγανίτες μας ζεστές.Θρυμματίζουμε τη μυζήθρα ρίχνουμε μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και κανέλα!

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Η Αφροδισιακή Μακαρονάδα θαλασσινών!


500 γρ. μύδια
500 γρ. κυδώνια
500 γρ γυαλιστερές 

 6 καραβίδες

500 γρ γαρίδες 
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6
2 σκ. σκόρδου ολόκληρες
1 κρεμμύδι 

500 γρ. ντομάτες στον τρίφτη

1 κ.σ πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό 
Αλάτι
Πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1  κόκκινη πιπερίτσα καυτερή 



Σε μία κατσαρόλα αχνίζουμε τις καραβίδες και τις γαρίδες για 3-4 λεπτά με λίγο νερό. 
Αποσύρουμε από την φωτιά αλλά κρατάμε το νερό τους.
Καθαρίζουμε καλά τα μύδια τις γυαλιστερές και τα κυδώνια και τα βάζουμε στην άκρη άψητα.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις σκελίδες με το σκόρδο.
Τσιγαρίζουμε τον πελτέ και 
 σβήνουμε με τον ζωμό από τις καραβίδες και τις γαρίδες , αφαιρούμε το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κρασί και την τριμμένη ντομάτα,αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε κανονικά την σάλτσα μας, που την θέλουμε λίγο ζουμερή γιατί θα βουτήξουμε στο τέλος τα μακαρόνια μας να ρουφήξουν.
Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα ρίχνουμε τα μύδια,τις γυαλιστερές τα κυδώνια,την καυτερή πιπερίτσα και τις γαριδες και τις καραβίδες,σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 2-3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα θαλασσινά μας.
Έχουμε βράσει τα μακαρόνια μας και τα έχουμε τραβήξει πολύ αλ τέντε...τα προσθέτουμε στην σάλτσα με τα θαλασσινά και τα τελειώνουμε .
Σερβίρουμε ζεστά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ...