Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Γλυκάκι ψυγείου Ανοιξιάτικο..με φράουλα σοκολάτα και μπισκοτάκια!!!!!!


Ένα τόσο απλό γλυκάκι και όμως τόσο πολύ νόστιμο που ξετρελαίνει όλη την οικογένεια!!!! όσα ποτηράκια και να φτιάξω δεν τα βρίσκει δεύτερη μέρα στο ψυγείο.

Δοκιμάστε το οπωσδήποτε...θα σας λατρέψουν!!!




Υλικά για φράουλες

250 γρ φράουλες
3 κ.σ μαρμελάδα φράουλα
2 σφηνάκια λικέρ φράουλα(αν δεν υπάρχει αντικαταστήστε με κονιάκ)


Εκτέλεση 



Πλένουμε τις φράουλες και τις στεγνώνουμε καλά. Τις κόβουμε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με την μαρμελάδα και το λικέρ. Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα






Θα χρειαστούμε επίσης και ένα πακέτο Digestive.



Υλικά για Creme patisserie σοκολάτας



•    300 ml. γάλα
•    200 ml. κρέμα γάλακτος
•    110 γρ. ζάχαρη
•    1 αυγό
•    3 κρόκους αυγών
•    30 γρ. κορν φλάουρ
•    10 γρ. αλεύρι
•    125 γρ. κουβερτούρα
•    1 πρέζα αλάτι
•    1 κ.σ. βούτυρο

   Όλα τα υλικά είναι καλό να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.



Εκτέλεση



Παίρνουμε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αυγό, τους κρόκους, το κόρν φλάουρ, το αλάτι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για πέντε λεπτά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. 
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά,  ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος.

Όταν ζεσταθούν ελαφρά..ίσα ίσα, ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζεστό μείγμα γάλακτος και κρέμας στο μείγμα των αυγών για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία των αυγών έτσι ώστε να μην κόψουν.
Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα μας την αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την σοκολάτα και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν όλα ένα και βελούδινα. 

Τοποθετούμε μια μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα, για να μην  μας πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.



  
Όταν οι κρέμα έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου, την φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τις χρησιµοποιήσουµε.
Λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε για να γίνει πάλι αφράτη την χτυπάμε για λίγο με τον αυγοδάρτη μας.

Συναρμολόγηση γλυκού







Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Λαχανοντολμάδες της Μανούλας μου!!!!





Υλικά για την γέμιση



1/2 κιλό κιμά 1/4 μοσχαρίσιο 1/4 χοιρινό

1 μεγάλα κρεμμύδια
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
1 ντομάτα φρέσκια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό
1.4 ματσάκι άνηθο
αλάτι-πιπέρι


Άλλα υλικά 



Λάχανο περίπου 2  κιλά

2 αυγά για το αυγολέμονο
και 2 λεμόνια


Εκτέλεση



Κόβουμε την καρδιά από το λάχανο και όπως είναι ολόκληρο το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό.



Αφού βράσει και μαλακώσουν τα φύλλα, τα βγάζουμε ένα ένα με πιρούνι απο την κατσαρόλα.

Τα βάζουμε σε μία λεκάνη και ρίχνουμε νερό παγωμένο για να σταματήσουμε τον βρασμό.
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και περνάμε την ντομάτα από τον τρίφτη. Αφού πλάσουμε ελαφριά το μείγμα.


Σε ένα πιάτο βάζουμε το φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κοτσάνι. Αν είναι μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στη μέση. Πιάνουμε το φύλλο στο χέρι μας και βάζουμε στην άκρη του μία μικρή ποσότητα..όσο ένα καρύδι και τυλίγουμε σε σχήμα φακέλου.



Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και τα τρυφερά κοτσανάκια από το λάχανο δημιουργώντας ένα κρεβατάκι για τους ντολμάδες. Τους τοποθετούμε κυκλικά και στο τέλος τους πλακώνουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν. Έχουμε ζεστό ζωμό από λαχανικά και ρίχνουμε να καλύψουμε τους ντολμάδες.Βάζουμε μία καλή κουταλιά βούτυρο γάλακτος, σκεπάζουμε και ψήνουμε μία ώρα.



Όταν ετοιμαστούν χτυπάμε το αυγολέμονο και πριν το ρίξουμε του βάζουμε ζεστό ζουμάκι από την κατσαρόλα έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του αυγού και να μην κόψει.


Καλή επιτυχία και Καλή όρεξη!!!!!!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Σουπιές κρασάτες με μάραθο..


Υλικά

1 κιλό σουπιές
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
6 κρεμμύδια κομμένα χοντρά
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού Κρασί κόκκινο ξηρό
1 κουτί ντοματάκια
αλάτι -πιπέρι
2 μάτσα μάραθο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές.τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια.Μέχρι να μαραθούν ρίχνουμε το σκόρδο και τις σουπιές και τα σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί.Όταν εξατμιστεί το μισό περιπου κρασί ρίχνουμε τα ντοματάκια το αλάτι το πιπέρι και το μάραθο. Ψήνουμε γύρω στα τρία τέταρτα αναλόγως τις σουπιές.Επιθυμούμε να είναι μαλακές.










 Στο σπίτι μας άλλοι τις προτιμούν μα τηγανητή πατατόυλα...
 ......Και άλλοι με ρύζι Basmati

Καλή σας όρεξη!!!


Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ανεβατά..με μυζήθρα


Υλικά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ λάδι
1 κ,γ αλάτι
1 σφηνάκι ρακί
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για την γέμιση
250 γρ νωπή μυζήθρα
3 κ.σ ζάχαρη
κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός το αλεύρι.
Διαλύουμε την μαγιά και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι, τα 500 γρ είναι σχετικό 
όσο μας τραβήξει έτσι ώστε να έχουμε μία αφράτη και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος.


Είναι πολύ σημαντικό να φουσκώσει σωστά γιατί από αυτό εξαρτάται πόσο αφράτα θα γίνουν.

Το μείγμα το ετοιμάζουμε βάζοντας τα υλικά και δουλεύοντας το με πιρούνι,




Παίρνουμε ένα καρυδάκι ζυμαριού στα χέρια και το ανοίγουμε με την παλάμη.
Αφού το ανοίξουμε βάζουμε ένα καρυδάκι από το μείγμα μυζήθρας,

Τα αραδιάζουμε σε μία ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια και περιμένουμε να ξαναφουσκώσουν.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
ΌΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ


Σε ένα κατσαρολάκι βαθύ και μικρό βάζουμε μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει.
Βάζουμε μέσα τα ανεβατά μας και χαμηλώνουμε έτσι ώστε να ψηθούν σωστά. Γυρνάμε με ένα πιρούνι για να πάρουν απο παντού χρώμα.
Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.




Το σερβίρισμα

Σε μία πιατέλα κάνουμε ένα βουναλάκι βάζουμε μπόλικο μέλι και κανέλα

Καλή επιτυχία

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Κοφτό μακαρονάκι με κιμά από λουκάνικα με γραβιέρα...


Υλικά

4-5 Λουκάνικα
1 κρεμύδι
1 σκόρδο
1/2 ντοματάκι
1 κ.σ πελτέ
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
Ανθότυρο (σκληρή μυζήθρα)

Εκτέλεση

Διαλέγουμε λουκάνικα φρέσκα και τις αρεσκείας μας..λουκάνικα που αγαπάμε την γεύση τους και θέλουμε να τα γευτούμε με διάφορους τρόπους. Τα αδειάζουμε από τον έντερο.
Σε μία κατσαρόλα έχουμε βάλει το κρεμμυδάκι και το σκορδάκι και τσιγαρίζονται όταν μαραθούν βάζουμε το μείγμα από τα λουκάνικα και τσιγαρίζουμε ελαφρά. ρίχνουμε το ντοματάκι το αλάτι το πιπέρι και τον πελτέ.Προσοχή με το αλατάκι.γιατί τα λουκάνικα είναι συνήθως αρμυρούτσικα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε λουκάνικα τα οποία θα βάλουμε  επάνω απο τα μακαρόνια στο σερβίρισμα.

Τα μακαρονάκια με τον γνωστό τρόπο βρασμού. Στο τέλος ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τον κιμά.
 τοποθετούμε στο πιάτο με δύο λουκάνικα και μπόλικο τυράκι.


Τα λουκάνικα που διάλεξα εγώ έχουν μέσα γραβιέρα Κρήτης και τα πήρα απο το Κρεοπωλείο του Μαρκουλάκη στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Τα παιδιά το λατρεύουν 

Καλή σας Όρεξη


Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Κέικ σοκολάτα με έντονη μυρωδιά του πορτοκαλιού








Υλικά 
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 αυγά
8 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη 
1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια

 Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για να προθερμαίνεται. 
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ, στη γρήγορη ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα και τον χυμό.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ ρίχνουμε το ξύσμα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει ένας λείος χυλός.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου.
Για να ελέγξουμε αν το κέικ είναι έτοιμο παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι  και τα βυθίζουμε στο κέικ.
Αν όταν τα βγάλουμε είναι καθαρά και στεγνά τότε το κέικ είναι έτοιμο.


Για το γλάσσο 

Υλικά

Τρεις κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 της κούπας φρέσκο βούτυρο
Τρεις κουταλιές της σούπας γάλα
80 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα
Μία βανίλια

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε πολύ αγά  τη μισή ζάχαρη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά  και το γάλα και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μαζί ένα αφράτο και μαλακό μείγμα. 
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Ξεφορμάρουμε το κέικ και περιχύνουμε το γλάσσο...

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Καθιστό κοτόπουλο και μανιτάρια και πατάτες...

Τα πράγματα είναι πολύ απλά...βάζεις στη μέση ενός ταψιού ένα κουτάκι μπύρα γεμάτο το οποίο χρησιμοποιούμε σαν βάση.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα λεκανάκι το αλείφουμε με λάδι στύβουμε  ένα λεμόνι και παίρνουμε και το ξύσμα του, λιώνουμε ένα σκόρδο βάζουμε μπόλικη ρίγανη και κύμινο προσθέτουμε καπνιστή πάπρικα αλάτι πιπέρι και του κάνουμε μασάζ να πάνε όλα τα υλικά παντού. το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα περίπου να μαριναριστεί. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια στα δύο τους βάζουμε ακριβώς τα ίδια υλικά και απλώνουμε τις πατάτες γύρω απο το κουτάκι της μπύρας....τοποθετούμε το κοτόπουλο σε καθιστή θέση και το ψήνουμε στους 200 για περίπου 2 ώρες αναλόγως τον φούρνο.











Καλή σας όρεξη

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Απίστευτα Νόστιμα Καλαμαράκια κουτιού...στιφάδο με ρύζι Basmati

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν προλαβαίνω ούτε να ανασάνω...οι ανάγκες όμως της οικογένειας μου συνεχίζουν να είναι οι ίδιες...μου αρέσει λοιπόν ακόμα και όταν δεν προλαβαίνω να τρώνε νόστιμα και με αγάπη.....εμπνευσμένα...όχι φλατ.....το ίδιο έκανε και η μαμά μου και από αυτήν την έκλεψα αυτή την νοστιμιά!!

Υλικά


5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 καρότα
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι κρασί άσπρο
1 κουτί ντοματάκι αποφλοιωμένο
1 κουτάκι καλαμαράκια
λίγο μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
Δάφνη

Εκτέλεση
 Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο και τα καρότα αφού ιδρώσουν σβήνουμε με το κρασάκι προσθέτουμε το ντοματάκι αλάτι πιπέρι και την δάφνη και ψήνουμε κανονικά την σάλτσα μέχρι να είναι έτοιμα τα κρεμμύδια γύρω στα 20-25 λεπτά.
Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τον μαϊντανό τα αφήνουμε 5 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει και το ρυζάκι.

Το πολύ σε μισή ώρα έχουμε ένα υπέροχο φαγάκι !!!



Καλή σας όρεξη

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σφακιανή Πίτα...Λατρεμένη


Η μία γιαγιά ήταν από τα Σφακιά...Άξια γυναίκα ..μου έμαθε πολλά...και εγώ θέλω να τα μοιράσω...λες και με αυτόν τον τρόπο θα την κρατήσω ζωντανή..Για την αγαπημένη μου γιαγιά την Στέλα..που όταν ήμουν παιδί με έκανε να αγαπήσω την Κρητική διατροφή μέσα από τα γλυκά λόγια  τις ιστορίες και της γεύσης της...

Υλικά


1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλιά λάδι

¼ κουταλάκι αλάτι

¼ φλιτζανιού νερό

1 σφηνάκι ρακή

Για αυτή την αναλογία ζύμης χρειαζόμαστε περίπου 250 γρ. μυζήθρα. Μπορούμε να βάλουμε μόνο ξινομυζήθρα η μόνο γλυκιά μυζήθρα. Εγώ προτιμώ το μείγμα αυτών των δύο στην εξής αναλογία 180 γρ. γλυκιά, 70 γρ ξινή.


Εκτέλεση


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της μυζήθρας. Φτιάχνουμε μία ζύμη η οποία θα είναι αρκετά ελαστική.(ίσως χρειαστεί λίγο ρακί ή λίγο αλεύρι ακόμη).

Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί και πλάθουμε τις δύο μυζήθρες σε δέκα μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δέκα μπαλάκια και πλάθοντας  με τα χέρια ανοίγουμε λίγο την ζύμη και κλείνουμε μέσα την μυζήθρα. Αφού έχουμε δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο μπαλάκι με την ζύμη και την μυζήθρα..την αφήνουμε στο πάγκο και πολύ προσεκτικά ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να μην βγει το τυρί έξω απο το ζυμάρι(αυτή είναι όλη η δυσκολία της συνταγής).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι στάζουμε δύο τρεις σταγόνες λάδι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε με καλό μέλι και κανέλα.




Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Τόνος στην λαδόκολα....

                                                                                                                             

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, το μόνο που ψάχνουμε σε αυτό το πιάτο
είναι η φρεσκάδα του ψαριού.

Υλικά

1 τόνος
ελαιόλαδο
5-6 σκελίδες σκόρδο
χοντρό αλάτι
φρέσκο δεντρολίβανο
λαδόκολλα
αλουμινόχαρτο

Για το λαδολέμονο

2 λεμόνια 
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
ελαιόλαδο

Το ψάρι θέλει ψήσιμο ανάλογα με πόσα κιλά είναι.
Για κάθε κιλό ψαριού 20-25 λεπτά ανάλογα και το φούρνο.
Ο φούρνος να είναι αέρας και 200 


Γεμίζουμε την κοιλιά με δεντρολίβανο χοντρό αλάτι και 2 σκελίδες σκόρδο

Δημιουργούμε τσεπούλες με το μαχαίρι και βάζουμε 2 σκελίδες από κάθε πλευρά

Μπόλικο χοντρό αλάτι και λίγες σταγόνες λαδιού

Τύλιγμα στην λαδόκολλα και έπειτα στο αλουμινόχαρτο.

Χτυπάμε την μουστάρδα και προσθέτουμε σιγά σιγά λεμόνι και λάδι εναλλάξ μέχρι
να γίνει και κρεμώδης και να μας αρέσει στην γεύση.

Σερβίρουμε


Καλή σας όρεξη