Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα καρύδια και σουσάμι σιροπιασμένο και με επικάλυψη!!!


Βλέποντας Τηλεόραση είδα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή γεμιστού και σιροπιασμένου τσουρεκιού από τον φίλο μας Άκη Πετρετζίκη. Βέβαια χρησιμοποίησα την δική μου συνταγή για τσουρέκι και από τον Άκη πήρα τον τρόπο της γέμισης του σιροπιάσματος και του στολίσματος.
Την έφτιαξα και τελικά είναι "Υπέροχη παναγίαμ"
όπως συνηθίζει  να λέει!!!!

Υλικά για το τσουρέκι
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ βούτυρο Κερκύρας
100 γρ μαργαρίνη
250 γρ ζάχαρη
4 αυγά θερμοκρασία δωματίου
200 γρ γάλα χλιαρό
85 γρ νωπή ή 30 γρ ξηρή μαγιά
5 γρ αλάτι
12 γρ μαχλέπι 
3 γρ μαστίχα
ξύσμα δύο πορτοκαλιών

Εκτέλεση



Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπόλ και το ανακατεύουμε με το μαχλέπι την μαστίχα το ξύσμα και το αλάτι.
Παράλληλα σε μία κατσαρολίτσα λιώνουμε το βούτυρο την μαργαρίνη και την ζάχαρη. 
Αφού λιώσουν τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Βάζουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και διαλύουμε την μαγιά προσθέτουμε τα αυγά στο ίδιο μείγμα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν όλα ένα.
Τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα και ζυμώνουμε πολύ πολύ καλά.
αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη η ζύμη για τουλάχιστον μία ώρα.
ο διπλασιασμός είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Έπειτα χωρίζουμε την ζύμη σε φιτίλια και τα ξεκουράζουμε πάλι 10 λεπτά πρίν τα πλέξουμε.
Αφού πλέξουμε τα τσουρέκια μας τα τοποθετούμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί .
Τα αφήνουμε να ξαναδιπλασιαστούν για μία ώρα περίπου.
Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180 αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο.
Θα σας επισημάνω ότι ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός οπότε καλό είναι να κοιτάτε τα τσουρέκια σας και να τα προσαρμόσετε στον δικό σας φούρνο.
Το τσουρέκι θέλει ζύμωμα ..οπότε όλοι η οικογένεια βοηθάει!!!








Για τη γέμιση
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
  • 45 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κακάο
  • λίγα καρύδια χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. νερό

  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και είναι αρκετή για 2 τσουρέκια.
  • Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη γέμιση λιώνοντας στα μικροκύμματα ή σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο. Ψιλοκόβουμε και μερικά καρύδια και τα έχουμε και αυτά εκεί δίπλα.
  • Παίρνουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε αρκετές φορές και την ανοίγουμε με τον πλάστη με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού. Τη διπλώνουμε ξανά και ξανά και την ανοίγουμε ξανά. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε το τσουρέκι μας να έχει πολλές ίνες καθώς ψήνεται. Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, και με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο.
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αλείφουμε το μείγμα της σοκολάτας και από πάνω σκορπάμε τα καρύδια. Διπλώνουμε σε ρολό από την πιο στενή πλευρά.
  • Έπειτα βάζουμε το ρολό για 10-15 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει η γέμιση.
  • Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κόβουμε στα δύο τη ζύμη κατά μήκος. Έτσι εμφανίζονται οι στρώσεις της σοκολάτας και γυρνάμε τις ζύμες με την γέμιση προς τα πάνω για να μην τρέξει. Βάζουμε παράλληλα τα δύο κομμάτια και κάνουμε μια απλή κοτσίδα προσέχοντας οι 'κόψεις" της ζύμης να είναι πάντοτε προς τα πάνω για να μην χύνεται η γέμιση κατά το ψήσιμο. Βάζουμε σε ταψί ή φόρμα του κέικ. Το ίδιο κάνουμε και με την άλλη μισή ζύμη.
  • Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30' έως 1 ώρα και μετά τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά. Αν θέλουμε να σιροπιάσουμε τα τσουρέκια μας τότε κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Είναι έτοιμο μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη. Μοιράζουμε το σιρόπι στη μέση και σιροπιάζουμε με προσοχή τα τσουρέκια μας. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά κόβουμε.


Στην εκπομπή του τους έκανε και επικάλυψη λευκής και μαύρης σοκολάτας
1 λευκή και μία μαύρη κουβερτούρα για την επικάλυψη 
Την λιώνουμε και με μία σπάτουλα την αφήνουμε να τρέχει σε γραμμές πάνω στο τσουρέκι.



Η συνταγή για την γέμιση και την επικάλυψη βρέθηκε :
http://akispetretzikis.com/el

Καλή επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου