Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Γλυκό κουταλιού σταφύλι της Μαμάς Ελενίτσας Μωραίτη

 
Γλυκά κουταλιού σταφύλι υπάρχουν πολλά και σε πολλές παραλλαγές ..όμως για μένα γλυκό κουταλιού σταφύλι είναι αυτό με το καβουρδισμένο αμύγδαλο και την αρμπαρόριζα...πιο κλασσικό και φίνο από αυτό το πιατάκι δεν γίνεται.

Η συνταγή είναι της Μαμάς Ελενίτσας (Μωραίτη)..που τυχαίνει να είναι και μητέρα δύο υπέροχων γυναικών ...φιλενάδες μου και οι δύο και τρελοκόριτσα.
Γιατί ως γνωστόν εκεί τρως τα καλύτερα γλυκά κουταλιού...στα σπίτια των μαμάδων.
Και ζητάς ξελιγωμένη την συνταγή και αυτές την κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό...και μόνο αν σε θεωρούν άξια νοικοκυρά την μοιράζονται μαζί σου...για να πιάσει τόπο το αριστούργημα τους.
 Θα ακολουθήσουν και άλλες συνταγές της Μαμάς Ελενίτσας...
2 κιλά σταφύλι (σουλτανίνα)  
1 κιλό ζάχαρη
 2 φλιτζάνια νερό 
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα (προαιρετικά) 
1 λεμόνι (χυμός) 
200 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα 

Aφού πλύνουμε το σταφύλι και το στραγγίσουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6' - 7'. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσει  για 1'. Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα: αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10' στους 200 μέχρι να ροδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου