Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σφακιανή Πίτα...Λατρεμένη


Η μία γιαγιά ήταν από τα Σφακιά...Άξια γυναίκα ..μου έμαθε πολλά...και εγώ θέλω να τα μοιράσω...λες και με αυτόν τον τρόπο θα την κρατήσω ζωντανή..Για την αγαπημένη μου γιαγιά την Στέλα..που όταν ήμουν παιδί με έκανε να αγαπήσω την Κρητική διατροφή μέσα από τα γλυκά λόγια  τις ιστορίες και της γεύσης της...

Υλικά


1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλιά λάδι

¼ κουταλάκι αλάτι

¼ φλιτζανιού νερό

1 σφηνάκι ρακή

Για αυτή την αναλογία ζύμης χρειαζόμαστε περίπου 250 γρ. μυζήθρα. Μπορούμε να βάλουμε μόνο ξινομυζήθρα η μόνο γλυκιά μυζήθρα. Εγώ προτιμώ το μείγμα αυτών των δύο στην εξής αναλογία 180 γρ. γλυκιά, 70 γρ ξινή.


Εκτέλεση


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της μυζήθρας. Φτιάχνουμε μία ζύμη η οποία θα είναι αρκετά ελαστική.(ίσως χρειαστεί λίγο ρακί ή λίγο αλεύρι ακόμη).

Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί και πλάθουμε τις δύο μυζήθρες σε δέκα μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δέκα μπαλάκια και πλάθοντας  με τα χέρια ανοίγουμε λίγο την ζύμη και κλείνουμε μέσα την μυζήθρα. Αφού έχουμε δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο μπαλάκι με την ζύμη και την μυζήθρα..την αφήνουμε στο πάγκο και πολύ προσεκτικά ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να μην βγει το τυρί έξω απο το ζυμάρι(αυτή είναι όλη η δυσκολία της συνταγής).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι στάζουμε δύο τρεις σταγόνες λάδι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε με καλό μέλι και κανέλα.




2 σχόλια:

  1. Έχω ξεσηκωθεί λέμε να τις φτιάξω αλλά πρέπει να "ταξιδευτώ" να βρω μυζήθρες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή