Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Φανουρόπιτα από την Ιωάννα Σταμούλου !!!

Η παράδοση ορίζει να φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά, η δική μου πρόταση είναι με 9. Μια φανουρόπιτα από τις πολύ νόστιμες, γεμάτη αρώματα και υφές. Το μεγάλο μυστικό της βρίσκεται στο ψήσιμο, γι’ αυτή μην την παραψήσετε και γίνει τραγανή από πάνω, αλλά ξεφουρνίστε τη την κατάλληλη στιγμή. Έτσι μόνο θα την απολαύσετε αφράτη και ζουμερή!

Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι

  • 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 500γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 3 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 ποτήρι καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 1 ποτήρι σταφίδα κορινθιακή

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και λαδώνετε ελαφρά ένα μέτριο ταψάκι. Χτυπάτε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, τα ξύσματα από το πορτοκάλι και το κονιάκ, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Κρατάτε μια χούφτα αλεύρι στην άκρη και το ανακατεύετε με τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με τα μπαχαρικά και τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα των υγρών. Κάπου στη μέση σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ολοκληρώνετε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα.
  3. Τέλος ενσωματώνετε στη ζύμη τα καρύδια και τις αλευρωμένες σταφίδες και αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι. Το ισιώνετε από πάνω με μια σπάτουλα και ψήνετε τη φανουρόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Πρέπει όταν τρυπήσετε το κέντρο της με ένα μαχαίρι και το βγάλετε να είναι στεγνό.
  4. Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει η πίτα τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Αν θέλετε τα διακοσμείτε με λίγη ζάχαρη άχνη. Εγώ δεν θέλω...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου