Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Μιχάλης Χάσικος

Αν βγεις στα στενά της Πόλης μας και ρωτήσεις τους Ρεθεμνιώτες να σου πουν συνώνυμα του ονόματος του θα ακούσεις..…βότανα….μυρωδιές…νοστιμιά… παστράμι και απάκι… γραβιέρα και στακοβούτυρο..Κρητική παράδοση και αγάπη για την πρώτη ύλη από όλες τις γωνιές της χώρας μας… διαλεγμένες και δοκιμασμένες τόσο προσεκτικά λες και σε ιεροτελεστία….. Αυτός είναι ο Μιχάλης Χάσικος που γεννήθηκε, μεγάλωσε στο Ρέθυμνο κι αγάπησε τις ρίζες του.

Με καταγωγή από το Ρέθυμνο και την Μικρά Ασία ο Μιχάλης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του τριγυρνούσε μέσα στα προϊόντα του οπορωπαντοπωλείου του πατέρα του… το οποίο βρισκόταν στην Μεγάλη πόρτα. Υπήρχαν  όμως και  οι γιαγιάδες του, μία Κρητικιά και μία Μικρασιάτισσα …δουλειά στο μπακάλικο μυρωδιές και συνταγές από τις γιαγιάδες …. όλα αυτά τον διαμόρφωσαν .
Συλλέκτης των μυστικών και των γαστρονομικών εμπειριών, άνοιξε τα φτερά του στα 27 του χρόνια. Με τόση συσσωρευμένη γνώση για την πρώτη ύλη, ξεκινά να μαγειρεύει στο Ρέθυμνο σε εστιατόρια φίλων.

Δοκίμαζε μπαχάρια και άλλα μυρωδικά, προκειμένου να δημιουργήσει γνώριμες στον ίδιο γεύσεις της παιδικής του ηλικίας. Στα 30 του και έπειτα από την παραίνεση των δικών του ανθρώπων, παίρνει την απόφαση να συμμετέχει στο επιχειρηματικό εγχείρημα των φίλων του και να ηγηθεί για πρώτη φορά μόνος του μιας κουζίνας ενός εστιατορίου.
Εκείνη την περίοδο, γνωρίζει και τον γνωστό Chef, Γιάννη Μπαξεβάνη. Μέσα από τη συνεργασία τους, αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλία, η οποία γέμισε με στόχους και προσδοκίες τον Μιχάλη. Έτσι, εντρύφησε ακόμη περισσότερο στην  παραδοσιακή κουζίνα και ξεκίνησε να δημιουργεί τις δικές του συνταγές, βασισμένες πάντα στα αγνά Ελληνικά και μόνο προϊόντα. Αυτές τις συνταγές αλλά και όλη την παράδοση της κρητικής κουζίνας προσπάθησε και προσπαθεί να την μεταλαμπαδεύσει σε πολλά μέρη του κόσμου, συνεργαζόμενος με πολλούς Chef, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο ως Chef στην επιχείρηση Αυλή και 1600 raki ba raki, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας τις ιδέες και τις συνταγές του για την  παραδοσιακή κουζίνα.
 Ο Μιχάλης για εμάς τους Ρεθεμνιώτες που έχουμε την χαρά να γευόμαστε της συνταγές του …  Είναι η μυρωδιά της κατσαρόλας της δικιάς μας γιαγιάς ….είναι η γεύση των παιδικών μας χρόνων…είναι ο Φίλος μας!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου